joi, 27 mai 2010

Duca Del Salento D.O.C., Negroamaro, Malvasia. rosu, sec 14%, 2005


Un nou vin din peninsula italica, tot din sud, din regiunea Salice Salento.
Are o culoare rosie, cu bordura caramizie. Buchetul e pregnant cu pruna uscata, iti sterge orice gand si ramane doar senzatia de pruna uscata, deosebit de placuta. Secundar depistam miere, flori de soc si caise uscate. In gura e plin de fum, nuca verde, mamaliga, nectar de piersici si fructe de padure. Atacul e persistent, dibac, destul de dur si sec. Postgustul e intens, mediu cu gem de piersica, dulceag, incantator.

5 din 7 stele

Cimarosa, Pinotage 2008, Africa de Sud, 14%


Culoare visinie cu nuante de roz. Buchetul este destul de fructuos cu note de cirese, cafea si iarba. Gustul e plin de fum si bacon presarat pe ici colo, cu cafea si curry. Atacul e subtil, incognito, rece...cuceritor. Postgustul e mediu dar intens si iti strange gura bine.

4 din 7 stele

Doamne ajuta!

Masseria, Palombara - Primitivo 2005 - 13,5% Italia


Aseara am degustat pentru prima data un vin din soiul Primitivo. Se pare ca acesta ar fi tatal Zinfandelului. Culoare: rosie, rubinie cu tente violacee. Buchetul destul de serios cu note de prune uscate si mirodenii orientale. In gura te intampina cu un suflu de piper proaspat macinat, diverse gewürze, lemn, vanilie, cirese calde, coarne. E putin dulceag si "iti face gura punga". Atacul e direct, catifelat si moale. Postgustul e mediu spre lung cu arome de portocala, kiwi si...ceapa!

4 stele din 7.

duminică, 16 mai 2010

Rotenberg, Rapsod ceptura, 2008


Culoare visinie, radianta, picioare lungi, subtiri...dezgolite.
Buchetul iese in fata, cu cireste, mirodenii, cacao, piper, prune uscate, nu are o paleta aromatica uluitoare, nici vreun scent memorabil, dar, nasul e in primul rand placut.
Gustul explodeaza cu multa cafea, lemn, lichior, visine zaharisite, e oarecum dulceag si absolut minunat. Nu lipseste nici catifelarea, proprie merlotului.
Post-gustul e mediu spre lung, presarat cu fructe de padure si intr-un colt, un pumn de vanilie.
Cum spunea si George Mitea, e un vin destept. Raport calitate-pret avantajos. Un vin foarte bine facut.
Doamne ajuta!

joi, 13 mai 2010

Domeniul Coroanei Premium - Sauvignon Blanc 2009

Culoare splendida, galben aurie, limpiditate ireprosabila.
Odata ce l-ai debusonat, te ademeneste cu o mireasma proaspata de pepene galben. Apoi apropiindu-te de pahar, bum! Piele si putin lemn, care apoi dispar la fel de repede precum au si aparut. O mireasma de floare, Gura Leului, lamaie. La a doua incercare chec insiropat cu un strop de rom.
Gustul e citric, onctuos cu note de nuci verzi, Postgustul e mediu cu o aciditate ridicata si tente de mandarina.
Cred totusi, ca inca e prea tanar, pentru ceea ce se vrea. O printesa ce poate intr-o buna zi va fi regina.
Doamne ajuta!

vineri, 7 mai 2010

Livia - Feteasca Regala 2008


Un vin pe care daca ar fi sa-l personific, l-as asemana cu Florica din romanul Ion al lui Liviu Rebreanu. E limpede ca e curat, ochii sunt galbeni cu reflexii verzui.
Mireasma invioratoare de gutui, ananas, strugure bine parguit. Nasul descopera si o floare de camp, ocrotita de suvoiul de par al Floricai.
Sa trecem la gust... fin, onctuos, putin alcoolic, floral si nu in ultimul rand... discret.
Postgustul e racoritor, sincer si are menirea de-ati fura un zambet, dar nu se multumeste doar cu unul.
Doamne ajuta!