duminică, 3 februarie 2013

Symposion ecologic la Corso


Subiectul degustarii de astazi, vine de la Crama Francu, Vifrana, la Corso, in atentia hedonistilor insetati. Crama Francu este un jucator relativ nou, pe piata vinului. Podgoria infiintata in 2006, este situata in vestita zona Adamclisi(dobrogea). Loc unde dacii si romanii, au cam uitat de Bachus si-au plecat urechea mai degraba catre Marte. Prea putin se stie si se vorbeste in Romania de vinul bio, de strugurii certificati
ecologic. Producatorul de fata cultiva strugurii in aceasta maniera, refuzand ingrăşăminte chimice, insecticide, fungicide şi erbicide de sinteză. Prezentarea si explicarea vinurilor a fost sustinuta de catre somelierul Delia Banga. Iata si impresiile lasate de inculpatii serii:

Patrician rose, 2012, ataca paharul cu fructul sau proaspat alaturi de culoarea roz-violacee. Topaie cu arome de grapefruit, capsuni, trandafir si lamaie. Gustativ este ierbos, fresh, dulceag(vinul nu este dulce), corp placut, ceea ce face vinul foarte baubil. Finish-ul este mineral, prea alcoolic. Una peste alta este un rose reusit dar cam lipsit de personalitate.
Symposion Chardonnay 2011, vine cu o culoare galben-pai, un nas citric cu senzatii de merisoare?! Dezvolta o aciditate foarte buna acompaniata de o onctuozitate pe masura si arome de unt, iarba, fragute si grapefruit.

Patrician Pinot noir 2010, culoare, bordo. In nas sesizam note de fructe rosii, zmeura, ciocolata si rugina. Pe palatin, gasim arome de iaurt, visinata, dude, coacaze si capsuni.

Symposion Feteasca neagra 2011, culoare rosie-vie. Din nou nazal sunt intampinat de aceasta aroma atat de insitenta si intensa de visina(visinata) precum si de piper, must, fum si ciuperci de padure. Gustativ denota arome de ghiciti...Visinata, excelent! compot, cacao si fum.

Symposion Cabernet sauvignon 2011, culoare rosu-intens. Nazal ne strapunge violent cu arome de iarba, fructe rosii, cirese, si un iz neplacut de sosete. Gustativ ne aminteste de cirese coapte si fan.

Symposion Syrah 2011,  culoare rosie cu borduri violacee. Vinul se deschide frumos in pahar, cu arome de trufe, piper si evident visine. In gura gasim note de visinata, compot, cacao si bacon.

Patrician rose-ul si Pinot-noir-ul, sunt de 4 stele din 7. Restul se claseaza cu mult sub. In toate vinurile rosii, se simte o nota comuna  si agresiva de visinata, pe care o atribui levurile selectionate folosite.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu