marți, 21 mai 2013

Vinul şi Beţia!

       Betia de care va vorbesc, nu este la moda, nu este in trend, nu este un fenomen multiplu si descifrabil. Ea nu prezinta, efecte nesigure si temporare, ca urmare a unui alcool, fortat intr-un lichid. Nu prezinta o stare pasagera, care dispare si trece, ca si cum nu-ar fi fost si nu arde tot, ca mai apoi, trupul si spiritul sa sufere de sleiala.
       Dar ce este betia vinului si cum o recunoastem? Pe scurt, este o stare sentimentala, care produce o explozie de subiectivism, asupra individului. Nu e suficient: mai dati-mi o sansa. Am sa-l citez pe, Holderlin din a sa, superba elegie, "Paine si vin", el identifica in vita-de-vie, in fructul acestei, locul in care a fost pastrata "esentiala apartenenta reciproca a pamantului si a cerului ", adica celebrarea uniunii omului cu Creatorul.
       Vinul ca suprema exprimare, a vitei, detine un mister inexorabil, un "ceva" ce apropie omul, de Om. Betia vinului ne fereste, de un abandon in fata unei vieti superficiale, ea imbogateste spiritul si nu saracaceste trupul, in mod paradoxal, e o betie ce ofera luciditate si o oarecare stare de trezvie. Vinul te imbata, prin finete, eleganta, senzualitate, arome luxuriante, dar si printr-o simplitate debordanta. Exista si reversul monedei, pe care e bine sa-l cunosti, insa odata ce abuzezi de el, vrednic de vin si de a te numi om nu mai esti. In vin gasim, semnele unui Sacru, care pentru multi, este pierdut intr-un mod aproape iremediabil. Insusi vinul, in multiplele sale ipostaze, se prezinta ca un cantec, ce se inalta deasupra saraciei Pamantului, dominat de uitare, a pamantului nihilismului implinit.
       Asa cum vinul reprezinta continutul, omul reprezinta, vasul, recipientul  caruia, vinul i se daruieste, uninea poate fi una strigatoare la cer, sau cea predestinata. Adica, lichidul din punct de vedere fizic, va umple recipientul, de fiecare data, insa din punct de vedere spiritual, legea fizica este sfidata si lipsita de putere. Ei bine, dar de ce tot tin eu aici aceasta aporie a vinului si nu a oricarei alte bauturi alcoolice ?! Poate nu m-am exprimat suficient de clar, iar greseala imi apartine in totalitate, va mai rog la o clipa de rabdare.
       Vinul, ne este dat de catre fructul vitei-de-vie, in care hrana pamantului si Soarele de pe cer sunte reunite laolalta, prin urmare, nu este vorba de un lichid simplu, format din anumite particule, ci de cu totul altceva, din aceasta cauza exista vinul si restul bauturilor alcoolice si din aceasta cauza, curg sloavele dintr-un pahar de vin. Cu speranta ca nu v-am plictisit, va doresc o noapte buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu