sâmbătă, 21 februarie 2015

Experencia Verema Valencia

        XIV Experencia Verema Valencia 2015, un eveniment unic in Valencia, ce a reunit un număr foarte important de crame, de pe întreg teritoriul Spaniei, precum și o mână însemnată de profesioniști din domeniul vinului, de la Oenologi, patroni de crame la exportatori și importatori. Iubitorii împătimiți de vinuri, printre care mă număr și eu, au avut parte de o zi de neuitat, având posibilitatea de a degusta peste 600 de vinuri.
        Astăzi a fost o zi plină de intimitate, plină de surprize, prin intermediul vinurilor și al oamenilor, pământul misterios și fermecător al Spaniei s-a așezat lin și puternic în fața ochilor, nasului și papilelor mele. A fost o experiență absolut revelatoare și emoționantă, spun asta pentru că am intrat in comuniune cu niște vinuri ce trăiau într-un univers al lor, ele în sine, fiecare în parte, fiind un univers hedonistic ce așteapta să fie descoperit. 
        Înainte de a intra în vinuri, vreau să vă spun două cuvinte despre loc și oameni. 

       Hotelul care a găzduit evenimentul se numește, Balneario Las Arenas și e situat chiar pe plaja din Valencia. Toți reprezentanți cramelor, proprietari, oenologi, au fost foarte deschiși, în a ne prezenta absolut toate vinurile cu lux de amănunte, și-au luat timpul necesar, nu s-au și nu ne-au grăbit, totul foarte civilizat, relaxat și focalizat.
        Despre câteva vinuri, care mi s-au părut cele mai spectaculoase, voi vorbi în descriere în cadrul pozelor, în albumul de pe facebook, pentru fiecare vin în parte.
Cel mai interesat și important lucrur pentru mine a fost, să văd evoluția oenologiei Spaniole, o oenologie vie, care s-a împărțit in 3 categori: cea clasică, cea modernă (nu neapărat de lume nouă) și cea care a reușit să le însumeze pe amândouă (evident cea mai reușită), dar să vedem mai în detaliu ce însemană asta:
       RIOJA: Chiar și în ziua de astăzi DO Rioja, are o rezonanță istorică dar și de actulitate pentru lumea vinului de pretutindeni, vorbim despre niște vinuri cu o personalitate de sine stătătoare, o cultură vastă și foarte clar delimitată, precum și un stil propriu unic. Soiurile cele mai des întâlnite sunt Tempranillo și Graciano, Mazuelo, pe lângă acestea mai găsim pierdute câte un Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot și Cabernet Franc.
       În lini mari avem vinificația în stil classic, unde abundă arome de vanilie, suc de carne, marmeladă de fructe de pădure, piele tăbăcită și scorțișoară. Aceste vinuri sunt maturate o perioadă îndelungată de timp, începând de la 6 luni la 48 luni, în baricuri de stejar american și încă câțiva ani în sticlă (Crianza, Reserva, Gran Reserva). Acest stil classic, are o structură tanică foarte puternică, fapt ce permite o învechire îndelungată (nu este de neglijat nici volumul de alcool și aciditatea), însă cu siguranță nu este ceva pentru cosumatorul modern, este ceva ce necesită un efort cerebral considerabil, satisfacția fiind pe măsură.
       Pe de altă parte avem vinificația modernă, în care domină lemnul francez și se dă o deosebită importanță maturației fenolice a strugurilor. Fapt ce se transpune asupra vinului în modul următor: Nas dominat de arome de cocos, vanilie, prune uscate, dulceață și condimente. La nivel gustativ atacul, este fin, dens și elegant, taninurile sunt foarte coapte, dulcege și contribuie la o durată de viață mediocră a vinului, însă prezintă un mare plus în ceea ce privește băubilitatea față de stilul clasic.
        Spectaculoasa simbioză dintre aceste vinuri, creează un univers gustativ foarte complex, ce însumează aromele mai sus menționate și plusează cu note de lemn de cedru și alte combinați aromatice. Pentru mine această categorie de mijloc, este de neuitat, atât mirosul, cât și gustul și post-gustul sunt pe de-o parte foarte complexe și grele, pe de altă parte dulcege și senzuale, taninurile sunt dense, feminine, dar în post-gust vin și cele verzi ce dau o structură potentă vinului.
Suficient cu Rioja :).
       TORO, pentru mine Toro, este cea mai interesantă regiune a Spaniei, un DO ce are o creștere spectaculoasă în ultimul timp. Găsim aici o multitudine de vii prefiloxerice, bicentenare, vii cu un randament infim, însă cu o personalitate și un șarm ce-ți pătrunde până în tenebrele ființei.
       PRIORAT ȘI MONTSANT sunt o
altă zonă, cu niște prețuri destul de ridicate ale vinurilor, însă oferă un nivel de satisfacție peste măsura prețului cerut. Vinuri puternice, structurate, echilibrate, elaborate de cele mai multe ori din Garnacha și Carinena.
Priorat, Montsant
       JUMILLA. Aici e patria best-buy-urilor, vinuri extrem de comerciale, absolut delicioase, sunt în stare să te facă să bei câteva sticle, să jubilezi de fericire și încă să-ți mai dorești, iar dacă cumva paharul s-a golit, s-ar putea să-ți surprinzi o lacrimă solitară cum se naște în dreptul genelor. Aceste vinuri abundă în sirop de fructe de pădure, ciocolată și vanilie, iar la nivel de gust, au taninuri moi, elegante și mega-dense cu nemiluita. De cele mai mult ori sunt vinuri de autor, cu o structură similară. Soiul Monastrell, supranumit La reina del mediterraneo, este cel ce dă tonul în acestă zonă, o varietate ce cântă în ritmuri de fructe negre, vișine, cireșe amare și note afumate.
      O varietate absolut spectaculoasă ce-și face apariția și în Jumilla, este Garnacha tintorera, un soi tinctorial ce dăruiește niște vinuri deosebit de potente cu note generoase de prune, magiun de prune și epicarp de prune.
Restul zilei rămâne scrisă...în alte pagini...pentru alte ocazii.

Pozele și comentarile la vinuri aici:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.848765968514732.1073741831.323490934375574&type=1

P.S: săptămâna viitoare urmează cea super interesant, stay tuned!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu